Meklēt...

Piemiņas diena

Latvijas Nacionālais teātris

Lugas "Piemiņas diena" centrā - vidusmēra krievu ģimenes peripetijas politiski jūtīgās 16. marta - leģionāru piemiņas dienas svinību priekšvakarā. Ar šo lugu A. Ščerbaks ir aizskāris tēmu, kurai neviens no latviešu autoriem vēl nav pieskāries, jo runa ir ne tik daudz par Latvijas vēstures lappusēm un 1944. un 1945. gadu, bet šodienu - konkrētu datumu martā, kad sabiedrība tiek provocēta uz neiecietību un totālu vēsturisko apstākļu neizpratni. Latvieši piemin kritušos, kas cīnījās par Latviju, krievi stāv ielas malā un lamā latviešus par fašistu cūkām, un latvieši ik gadu no jauna sajūt pazemojumu un aizvainojumu pret krieviem, attiecīgi atbildot ar tikpat skarbo okupantu jēdzienu.

Sezona
2012 / 2013
Pirmizrāde
16. martā, 2013.
delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

Mihails Gruzdovs Alekseja Ščerbaka lugu "Piemiņas diena" iestudējis Nacionālā teātra "OKartes Jaunajā zālē", kas nu jau vairākas sezonas ir dažādu eksperimentālu meklējumu platforma. Svarīgi, ka ar iestudējumiem šajā spēles telpā notiek orientēšanās uz jaunāko paaudzi. Tādēļ pēkšņi jutos izbrīnīta, kad sapratu – izrāde par šķietami vecāko paaudzi vairāk uzrunājošo tēmu (leģionāri, kara veterāni, okupanti, fašisti) skatāma "OKartes" nevis Aktieru zālē.

ir.lv
ir.lv - Olga Procevska

Izrādes Piemiņas diena veidotāji ir ķērušies pie gadiem ilgi krātiem aizvainojumiem par tagadni un aizspriedumiem par vēsturi