Meklēt...

Aiz slēgtām durvīm

Liepājas teātris

Žans Pols Sartrs (1905 -1980) – franču filozofs, ateistiskā eksistenciālisma virziena pārstāvis. Kā rakstnieks un kritiķis aktīvi piedalījies arī Francijas politiskajā dzīvē. Sartra darbi galvenokārt ir filozofiski, viņa pazīstamākais sacerējums – “Esamība un nekas”. Rakstījis arī daiļliteratūru un lugas. 1964. gadā piešķirta Nobela prēmija literatūrā “par idejām bagātu, brīvības gara un patiesības meklējumu caurstrāvotu mākslu, kas atstājusi milzu ietekmi uz mūsu laiku”. Sartrs no prēmijas atteicās, sacīdams, ka nevēlas, lai viņu pārvērstu par “sabiedrisku institūciju”.

Luga “Aiz slēgtām durvīm” sarakstīta 1944. gadā un atspoguļo eksistenciālisma filozofiju ar tai raksturīgo galējo individuālismu un ideju par cilvēka pilnīgu vientulību un zemisku instinktu varu.

“Aiz slēgtām durvīm” varoņi attopas šķīstītavā. Vīrietis un divas sievietes te strīdas, te veido mīlas trīsstūrus ar mainīgu “smaguma centru”. Viņiem jāpielāgojas viens otram, un tas izrādās nesalīdzināmi smagāk par fiziskām mocībām. Viens no varoņiem tā arī saka “Elle – tie ir citi”. Satrs uzskatīja, ka viens no elles lokiem ir paša sirdsapziņas tiesa.

Sezona
2006 / 2007
Pirmizrāde
15. septembrī, 2006.