Meklēt...

Santa Krusa. Romance par mīlētājiem. Variācija.

Latvijas Nacionālais teātris

Makss Frišs ir šveiciešu rakstnieks, dramaturgs un esejists. Starp viņa pazīstamākajām lugām ir "Santa Krusa" (1944), "Andora" (1961) un "Bīdermans un dedzinātāji" (1958). "Santa Krusa" ir viņa pirmā luga, sarakstīta 1944. gadā, kara laikā. Varbūt tieši tāpēc šai lugā nav ne vārda par karu, nekā no realitātes un šausmu atmosfēras, kas valdīja Eiropā, toties ir mīlestība, ilgas, brīvības alkas un sapņi. Frišs raksta "Es uzskatu, ka savu mērķi esmu sasniedzis, ja kādreiz manā lugā izdodas izvirzīt tādu problēmu, bez kuras atrisināšanas skatītāji nespēj vairs ilgāk dzīvot un meklē atbildi uz šo jautājumu, savu atbildi."

Nacionālajā teātrī lugu "Santa Krusa" pirmoreiz iestudēja 1971. gadā režisors Mihails Kublinskis un scenogrāfs Gunārs Zemgals, galvenās lomas spēlēja Velta Līne, Gunārs Cilinskis un Ints Burāns.

Sezona
2006 / 2007
Pirmizrāde
26. aprīlī, 2007.
delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

Talantīgā aktrise un režisore Indra Roga savu jaunāko iestudējumu Nacionālajā teātrī veltījusi mīlestībai mūža otrajā pusē. Tā ir pietiekami skaista un dziļa tēma, turklāt šajā teātrī attiecīgām lomām atrodami arī spēcīgi vecākās paaudzes aktieri, kuriem šobrīd repertuārā lielākoties ir tikai epizodiskas, otrā plāna lomas.