Meklēt...

Heda. Human

PERFOrācija
Pievienot vērtējumu
9.0
1 vērtējums

Henrika Ibsena luga “Heda Gablere” sarakstīta 1890. gadā. Simtu trīsdesmit gadu laikā, sabiedrības pastāvēšanas modelis ir pilnībā mainījies. Cilvēce kļuvusi izteikti demokrātiska un liberāla. Indivīda vērtību sistēmas priekšplānā ierindojusies iecietība. Patriarhālais sabiedrības modelis ir zudis un tā vietā valda absolūta dzimumu līdztiesība. Vai tomēr nē? 1890. gadā Viņai pārmeta nepiemēroti izraudzīta skaņdarba atskaņošanu. 2020. gadā Viņai pārmet dungošanu līdzi Dona dziesmām. Un ja vēl tā būtu vienīgā pinka Viņas gludi sukātajos matos... Kas īsti mainījies simttrīsdesmit gadu laikā? Toreiz Viņa izvēlējās klusēt. Šodien – runāt.

Sezona
2020 / 2021
Pirmizrāde
26. augustā, 2020.

Radošā komanda

Horeogrāfe Alise Putniņa
Kostīmu māksliniece Inga Siliņa
Režisore Beatrise Zaķe
Dramaturģe Linda Rudene
Mūzikas autors Kārlis Zemītis

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Lai arī izrādes veidotājkomanda to sauc par viedokļu kolāžu, tomēr šis darbs ir drīzāk monolīts triecienuzbrukums dzimumu stereotipu tīkliem, kas nereti visnotaļ ērti mājo (ne)apzināti arī 21. gadsimta sabiedrībā.

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Solīdāki cilvēki jābrīdina uzreiz: pirms tikt līdz kultūrtelpai Točka, iespējama maldīšanās, apkārtklīšana un žēlīga lūkošanās pēc iespējamiem virziena biedriem. Brīžiem patiesi var būt vajadzīgs gids, čičerone jeb ceļvedis, ko taču arī nozīmē vārds provodņik. Tāpēc no centra jāizbrauc ar krietnu laika rezervi. Taču sasniegtais galamērķis Sarkandaugavā ir pūliņu vērts! Brišana pa zāli un asfalta paliekām jau iedarbinājusi iztēli, un nav grūti domās novākt padomju piebūvējumus un atkritumus.

kroders.lv
kroders.lv - Valda Čakare

Bet “Cilvēka Hedas” gadījumā piesardzība ir veltīga – izrāde ir pat ļoti sievišķīga tādā nozīmē, ka fokusēta uz dzimuma identitātes izspēlēšanu un dzimuma lomu māksliniecisku analīzi no sievietes pozīcijām.